Prowadzę mały antykwariat w centrum Lublina. Od dwudziestu lat otaczam się starymi książkami, mapami, fotografiami i przedmiotami, które mają swoją historię. To praca dla cierpliwych i spostrzegawczych – musisz umieć dostrzec wartość tam, gdzie inni widzą tylko stary gruz. I właśnie dzięki tej spostrzegawczości, w jeden zwyczajny czwartek, trafiłem na coś, co całkowicie odmieniło moje myślenie o przypadku i szczęściu.
Tego dnia było wyjątkowo mało klientów. Deszcz za oknem odstraszał turystów, a ja, nie mając nic lepszego do roboty, postanowiłem uporządkować tylną część sklepu. Wśród starych pudeł z książkami znalazłem skórzany portfel. Nie pamiętałem go, nie wiedziałem, skąd się wziął. Był zniszczony, ale w środku, oprócz kilku starych biletów, znajdowała się mała karteczka z ręcznie zapisanym hasłem i adresem strony. Najwyraźniej ktoś go zgubił, a ja jakoś przeoczyłem go podczas sortowania.
Przez chwilę zastanawiałem się, co zrobić. Może powinienem spróbować odnaleźć właściciela? Ale biletów na nim nie było, a żadnych danych osobowych też. Postanowiłem odłożyć go na bok i zająć się dalej porządkowaniem. Jednak coś mnie ciągnęło do tej karteczki. Hasło i adres intrygowały mnie. W końcu, gdy zamknąłem sklep i wróciłem do domu, usiadłem z laptopem i wpisałem adres w przeglądarkę. To był moment, w którym odkryłem vavada pl – stronę, która miała stać się moją wieczorną przygodą.
Zarejestrowałem się bez problemu. Wpłaciłem drobną kwotę, którą i tak wydałbym na kolejną starą książkę, i zacząłem się rozglądać. Od razu przyciągnęła mnie gra z motywem antycznym – pięknie wykonane symbole, które wyglądały jak zabytkowe monety. Kręciłem pierwsze spiny bez pośpiechu, bardziej dla relaksu niż z nadziei na wygraną. W końcu, jak na antykwariusza przystało, lubię rzeczy, które mają duszę. Ta gra miała ją w sobie.
Pierwsze minuty były spokojne – kilka małych wygranych, kilka porażek. Ale nie zrażało mnie to. Siedziałem w swoim fotelu, popijając herbatę i patrząc, jak symbole tańczą na ekranie. To było coś nowego, coś innego od codziennego przeglądania starych książek. W końcu, gdzieś po dwudziestu minutach, coś się zmieniło. Kombinacja symboli, która pojawiła się na ekranie, była inna niż wszystkie poprzednie. Uruchomiła serię bonusów, a liczby na moim saldzie zaczęły rosnąć. Najpierw powoli, potem coraz szybciej. Gdy seria się skończyła, miałem na koncie prawie siedemset złotych.
Siedziałem i patrzyłem z niedowierzaniem. Przecież ja tylko chciałem sprawdzić, co kryje się za tym przypadkowym portfelem. A tu taka niespodzianka! Uśmiechnąłem się do ekranu. To było jak znalezienie cennego pierwszego wydania w pudełku z makulaturą – coś, czego się nie spodziewasz, a co okazuje się bezcenne. Wiedziałem jednak, że to tylko gra. Postanowiłem wypłacić większość wygranej i zostawić tylko ułamek na dalszą zabawę.
Następnego dnia, gdy otworzyłem sklep, wciąż myślałem o tamtym wieczorze. Czy to przypadek, że znalazłem ten portfel? Czy może coś więcej? Przez cały dzień miałem uśmiech na twarzy. Klienci to zauważyli – jeden z nich zapytał, czy sprzedałem coś cennego. Odpowiedziałem, że nie, ale że zdarzyła mi się miła niespodzianka.
Od tamtego dnia, kiedy kończę pracę w antykwariacie, czasem wieczorem wracam do tej strony. Nie gram codziennie, tylko wtedy, gdy mam ochotę na małą przygodę. I za każdym razem, gdy tam wchodzę, przypominam sobie o tym zagubionym portfelu i o tym, jak jeden drobny przypadek zmienił mój wieczór. Vavada pl stało się dla mnie miejscem, które udowadnia, że w życiu warto być otwartym na niespodzianki.
Ta historia nauczyła mnie dwóch rzeczy. Po pierwsze – nigdy nie wiadomo, co kryje się w starych pudełkach. Po drugie – czasem przypadki prowadzą nas w miejsca, które mogą przynieść radość i nowe doświadczenia. I choć jestem człowiekiem raczej przyziemnym, to ten wieczór pokazał mi, że nawet w moim spokojnym, pełnym książek życiu jest miejsce na odrobinę adrenaliny. Wystarczyło tylko otworzyć portfel, który leżał zapomniany przez lata, i wpisać adres, który tam znalazłem. I choć nie wiem, kim był jego właściciel, to jestem mu wdzięczny za tę lekcję – że czasem najbardziej nieoczekiwane znaleziska prowadzą do najlepszych historii.