Neverworld Grid

You are not logged in. Would you like to login or register?

Today 4:52 pm  #1

Kręciołki, które odmieniły wtorek

Jestem Kinga, mam dwadzieścia sześć lat i od trzech miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim. Złamanie pięty – głupia sprawa, poślizgnęłam się na schodach przed blokem, noga w gipsie, a ja uziemiona w mieszkaniu na czwartym piętrze bez windy. Moja codzienność wygląda tak: łóżko, kanapa, łazienka (dramat o kulach), kanapa, łóżko. Kółko się zamyka. I ta cholerna nuda, która wsiada w ciebie tak głęboko, że zaczynasz tęsknić nawet za poniedziałkowym porankiem w biurze.

Pracuję w korporacji, w dziale kadr. Normalnie wkurzały mnie faktury, tabele i ciągłe telefony z pytaniami o urlopy. Ale teraz? Teraz oddałabym wszystko, żeby móc usiąść przed monitorem i chociaż przez chwilę poczuć się potrzebna. Zamiast tego siedzę w dresie, oglądam seriale, które są tak nudne, że nawet nie pamiętam tytułów, i jem rzeczy znalezione w zamrażalniku.

Tamten wtorek był wyjątkowo ponury. Za oknem padał marcowy deszcz, na kaloryferze suszyły się skarpetki, a ja miałam ochotę wyć z bezsilności. Włączyłam laptopa, otworzyłam przeglądarkę i zaczęłam klikać w cokolwiek. Strony z modą – nie dla mnie z nogą w gipsie. Portale z przepisami – nie mam siły stać przy garach. Social media – wszyscy gdzieś jadą, coś robią, a ja tu siedzę.

I wtedy, na jednym z forów dla kobiet, w wątku zatytułowanym „Co robić w domu jak ci się nudzi”, ktoś napisał o promocjach w kasynach online. Że można dostać coś za darmo, bez wpłacania własnych pieniędzy. Zwykle przewinęłabym takie coś z politowaniem. Ale tamtego dnia – nie wiem, czy przez ten deszcz, czy przez ból pięty – kliknęłam.

Znalazłam stronę. Otworzyłem regulamin. Zajrzałam do sekcji z promocjami dla nowych i tam było to, na co liczyłam – bonus darmowe spiny vavada. Żadnego depozytu. Żadnego „wpłać sto złotych, żeby dostać dwadzieścia”. Po prostu: rejestracja, potwierdzenie, a potem kręcisz i wygrywasz.

Nie miałam nic do stracenia. Nawet nie musiałam wpłacać swoich pieniędzy. Zarejestrowałam się szybko – e-mail, hasło, klik, klik. Konto gotowe. Zajrzałam do portfela: dwadzieścia spinów na wybranej grze. Darmowych. Zero ryzyka.

Pomyślałam: „No dobra, Kinga, to nie jest żadna filozofia. Kręcisz, coś tam wygrasz parę złotych, pośmiejesz się i wracasz do serialu”.

Kliknęłam „start”.

Pierwsze dziesięć spinów to była masakra. Zero, zero, trzy złote, zero. Wzruszyłam ramionami. Byłam przygotowana na to, że nic nie wygram. Przecież to darmowe spiny – czego się spodziewać?

Jedenasty spin. Zatrzymałam na chwilę oddech. Na ekranie pojawiły się trzy symbole dzikiego zwierza, a potem coś trysnęło kolorami. Saldo skoczyło. Z czterech złotych zrobiło się czterdzieści.

Dwunasty spin. Znowu coś zagrało. Czterdzieści stało się osiemdziesięcioma.

Trzynasty. Cicho.

Czternasty. Znowu cicho.

Piętnasty spin. I wtedy – nie wiem, co się stało. Może algorytmy, może przypadek, może miała być moja godzina. Ale symbole ułożyły się w linie, które widziałam tylko w filmach promocyjnych. Ekran eksplodował. Animacje latały we wszystkie strony, a na liczniku pojawiło się: siedemset złotych.

Siedemset.

Z darmowych spinów.

Siedziałam na kanapie, w brzydkim dresie, z nogą w gipsie, i patrzyłam na ekran jak głupia. Przez chwilę myślałam, że to jakiś błąd techniczny. Odświeżyłam stronę. Wciąż było tam to samo. Siedemset złotych.

Nie wypłaciłam od razu. Musiałam spełnić warunki obrotu – regulamin mówił coś o kilkukrotnym postawieniu wygranej. Ale miałam czas. Noga mnie bolała, deszcz za oknem nie ustawał, a ja nagle dostałam zastrzyk energii, jakiego nie czułam od miesięcy.

Przez następną godzinę grałam ostrożnie. Nie szalałam. Stawiałam małe kwoty – po pięć, dziesięć złotych. Czasem przegrywałam, czasem wygrywałam. Ale powoli, krok po kroku, spełniałam warunki obrotu. Gdy doszłam do momentu, w którym mogłam już wypłacić, zostało mi na koncie czterysta dwadzieścia złotych.

Wypłaciłam. Trzęsącymi się rękami, ale wypłaciłam.

Dwa dni później pieniądze były na moim koncie w banku. Nie mówiłam nikomu, skąd je mam. Nawet mojej mamie, która dzwoniła codziennie z pytaniem, czy mi czegoś nie trzeba. Powiedziałam tylko: „Mamo, nie martw się, mam dodatkowe pieniądze, kupię sobie lepsze jedzenie niż mrożonki”.

Za trzysta złotych zamówiłam jedzenie z dostawą na dwa tygodnie. Dobre jedzenie – nie takie z zamrażalnika, tylko normalne obiady, śniadania, nawet desery. Za resztę kupiłam nową poduszkę ortopedyczną do spania, bo stara była już kompletnie do niczego.

Ale najważniejsze nie były te zakupy.

Najważniejsze było to, że tamtego wtorku, po miesiącach nudy i bezsilności, poczułam, że jeszcze żyję. Że jeszcze coś się może wydarzyć. Że nie jestem tylko kimś, kto leży na kanapie i czeka, aż gips zniknie.

Przez kolejne dwa tygodnie nie grałam w ogóle. Bałam się, że to był tylko jednorazowy fart, a ja nie chciałam psuć tego wspomnienia. Ale potem, gdy nuda znów zaczęła dawać mi się we znaki, przypomniałam sobie o bonus darmowe spiny vavada. Sprawdziłam, czy są jakieś inne promocje. Okazało się, że dla stałych graczy też czasem coś wpadnie – tylko trzeba sprawdzać.

Od tamtego czasu gram okazjonalnie. Zawsze z małym budżetem – maksymalnie pięćdziesiąt złotych. Zawsze z ustawionym limitem czasu – godzina. Ale przede wszystkim – zawsze sprawdzam, czy są jakieś darmowe spiny. Bo to jest właśnie ta bezpieczna część hazardu. Ta, w której nie ryzykujesz własnych pieniędzy, a możesz coś wygrać.

Gips zdjęłam tydzień temu. Noga goi się dobrze, chodzę już o kulach, za miesiąc pewnie będę biegać. Wróciłam do pracy na pół etatu – na razie zdalnie, bo dojazd jest jeszcze wyzwaniem. Siedzę przed monitorem, ogarniam faktury urlopowe i uśmiecham się do siebie, kiedy nikt nie widzi.

Bo gdzieś w tle, na moim prywatnym koncie, wciąż kręci się ten mały mechanizm. Nie dla pieniędzy. Dla tego uczucia, gdy spadające symbole układają się w linię, a ty na chwilę zapominasz, że za oknem pada deszcz, a twoja pięta jeszcze trochę boli.

Czy polecam? Tylko jeśli masz mocny łeb. Tylko jeśli potrafisz przestać. I tylko jeśli nigdy nie wpłacisz więcej, niż możesz stracić.

Darmowe spiny są fajne, bo nie ryzykujesz. Ale pamiętaj – to tylko rozrywka. Ja miałam szczęście. Ktoś inny może nie mieć. I to też jest w porządku.

Ważne, żebyś ty został ze sobą w porządku. Nawet jeśli przegrasz swoje dwadzieścia darmowych spinów. Bo przecież – były darmowe. Nic nie straciłeś.

A czasem, tak jak u mnie, przychodzi ten jeden wtorek, kiedy deszcz za oknem przestaje być smutny, a staje się tylko tłem do dobrej historii. I to chyba tyle.

Board footera