Este tizenegy van, a város lassan elcsendesedik, én pedig a kanapén ülök a laptopommal. A napokban valahogy minden egybemosódik: a munka, a házimunka, a hírek. Mostanában találtam egy módszert, ami kikapcsol, és nem is gondoltam volna, hogy valaha így fogok szórakozni. A barátom, Tomi mutatta meg nekem még tavasszal, amikor nálunk járt vacsorázni. Látta, hogy unatkozva görgetem a telefonomat, és azt mondta: „Figyelj, van valami, ami neked való lesz. Nem kell hozzá semmi, csak egy kis nyugalom.”
Tomi soha nem volt az a tipikus szerencsejátékos, ezért meglepődtem. Aztán elmagyarázta: ő sem azért játszik, mert meg akar gazdagodni, hanem mert izgalmas pillanatokat ad. Bevallom, szkeptikus voltam. Az online kaszinókról mindenkinek megvan a véleménye, és én sem voltam kivétel. De az este folyamán megmutogatta nekem, hogyan működik ez az egész: pörgő nyereményjátékok, kártyák, félreérthetetlen szabályok. A lényeg, hogy okosan, beosztott pénzzel lehet játszani. Nem nyomult szegény, csak azt mondta: „Próbáld ki, ha akarod, tégy fel ezer forintot. Ha elveszíted, annyit veszítesz, mintha vennél egy doboz cigit. Ha nyersz, hát öröm.”
Hát, aznap este nem játszottam. De amikor hazaértem, este lefekvés előtt tovább gondolkodtam rajta. Másnap bevásárlás közben konkrétan odaszóltam magamnak: „Dani, próbáld ki. De legyen határ.” Úgyhogy aznap este beregisztráltam az oldalra. Az első játékom a rulett volt, de nem a valódi, hanem a virtuális asztalnál. A tétjeim picik voltak, csak száz-száz forintosok. Az első pörgetésnél fogalmam sem volt, mit csinálok, csak néztem a gyönyörű forgó részt és a repülő számokat. Aztán megjött a nyeremény. Nem nagy összeg, valami háromszáz forint. De nekem többet ért annál. Az a pörgés pillanata — amikor nem tudod, mi jön — valamiért megfogott. Nem a pénzért, hanem azért, mert egy kis bizonytalanságot csempéssz bele a napodba. És ekkor jöttem rá, hogy ez nem a kapzsiról szól, hanem a játékról.
Egy idő után megtaláltam a hivatalos platformot is, ami mindig változtatja a címét, így amikor belépnél, használd a pontos hivatkozást. A rendszer nem egyszerű, de ha megvan a friss belépési cím, akkor minden működik. Egyszer pont emiatt kerestem rá arra, hogyan tudnék elérni egy újonnan indított promóciót, és akkor jött szembe a vavada link, ami gyorsan átirányított a játéktérre. Azóta ezt használom, ha éppen belépnék. A link azért fontos, mert sok hamis oldal van, és csak egy megbízható címre szabad hallgatni.
A művelet nem rakétatudomány. Nagyjából havonta töltök fel egy meghatározott összeget, ami soha nem több, mint amit egy mozijeggyel vagy két pizzával el tudnék szórni. Nem tartom magam szerencsésnek, de azt vettem észre, hogy azokon az estéken, amikor játszom, sokkal jobban alszom. A napomban lesz egy olyan fél óra, amikor nem a Zsolt utolsó mondatán gondolkodom a meetingen, vagy nem a rezsi kalkulátorát görgetem, hanem csak a színes kártyákat nézem. Persze néha nyerek, néha vesztek. A tavalyi ősz volt az egyetlen, amikor komolyabban belebonyolódtam: három nap alatt sikerült annyit veszítenem, amennyit két hét alatt spóroltam. Akkor megijedtem. Ezért kialakítottam magamnak egy szabályt: ha két percig nem gondolok boldogan a játékra, hanem csak a veszteségre fókuszálok, akkor kilépek. Ez azóta mindig működik.
Egyszer egy hétvégén, amikor a feleségem a barátnőjénél volt, én otthon próbáltam ki a nyerőgépeket. A story az, hogy minden játéknak megvan a maga neve, témája, hangulata. Elkezdtem egy olyan játékgéppel, ami a régi konzolokra emlékeztetett. Volt benne egy rejtélyes bónuszkör is. Pörgettem húsz percet, elment körülbelül kétezer forint, aztán hirtelen egy nyolcvanezer forintos sorozat jött. Nem lettem hirtelen milliomos, de az a nyolcvanezer pont olyan volt, mintha egy színházi premiert nyertem volna. Másnap rosszul éreztem magam, mert azt hittem, hogy ez befolyásolja a döntéseimet. De nem. Félretettem az egészet, és egy részét a kislányomnak vettem egy festőkészletet. Neki öröme volt, nekem emlék.
Nem gondolom, hogy a szerencsejáték erkölcsileg tiszta szórakozás. Nekem azonban bevált, mint egy felnőtt ember hobbija. Tisztelem a pénzt, és nem engedem, hogy a kaszinó irányítsa az életem. Az utóbbi időben azon is elgondolkodtam, hogy vajon miért jó ez nekem. Rájöttem, hogy a véletlen megélése. A mindennapjaink túl kiszámíthatók: keltés, kávé, e-mailek, főzés, tévé. Amikor este beteszek egy kis összeget, az az egyetlen jelenet a napban, amit nem tudok kódolni. És ebben van valami szokatlanul szép.
Van egy másik dolog, amit megtanultam. Nem szabad elmondani mindenkinek, mert az emberek rögtön megijednek. A barátaim közül csak Tomi tudja. Ő az egyetlen, aki nem kérdezi meg, hogy mennyit nyertél. Ő azt kérdezi: „Jól érezted magad?” És igen, jól éreztem magam. Nem azért, mert akkor este nyertem néhány ezer forintot, hanem mert közben megittam egy teát, hallgattam a szomszédban a lakótelepi csendet, és nem a stressz rágott. Valahogy a játék egyfajta meditáció lett számomra. Ezért van az, hogy ha egy-egy este ráérek, én is rákeresek arra, hogy milyen most a helyzet, mert néha akad olyan akció, amelyik sokkal kiszámíthatóbbnak tűnik.
Szóval, ha megkérdenéd tőlem, hogy ajánlom-e ezt a fajta szórakozást, azt mondanám, hogy csak akkor, ha ismered a határaidat. A véletlen nem rossz dolog, sőt, emberi dolog. De ismerned kell magad. Én azóta másképp viselem a veszteséget is. Ha egy nap nem jön a nyeremény, az is rendben van. Megvonom a vállam, és azt mondom, ma a játéké volt a főszerep. Az életben is így működik: nem