Már régóta terveztem, hogy feldobom a nappalit. Úgy értem, igazából semmi extra, csak egy új szőnyeg, meg néhány kép, amiket még a nyáron vettem egy bolhapiacon. De ahogy az lenni szokott, a hétköznapok elmostak. Munka, főzés, megint munka, este pedig már csak arra volt erőm, hogy a kanapén zuhanjak össze a telefonnal. Aztán jött ez a borzasztó esős szombat. Nem az a kellemes, szemerkélős, hanem olyan, ami egész nap kopog az ablakon, és a kedvedet is elmossa. Fél négy volt, amikor rájöttem, hogy már vagy két órája görgetem a híreket, és minden idegesít. A barátnőm, Zsófi ugyanebben a pillanatban írt: ""Mizu? Unatkozol?"" – még a hangját is hallottam a szöveg mögött.
Igazából egyáltalán nem szoktam online szerencsejátékkal játszani. Sosem éreztem különösebb vonzódást a ruletthez vagy a pókerhez, mert úgy gondoltam, az csak pénz kidobás. De aznap délután valamiért rákerestem, mi az, ami feldob egy unalmas szombatot, és egyik találati listán felbukkant egy online kaszinó neve, amiről azt se tudtam, hogy létezik. Egy másik blogon olvastam is róla valami értékelést, de nem ragadt meg. Aztán random eszembe jutott, hogy az egyik kollégám, Pisti említett valami vavada promocios kod –et, amitől állítólag ingyenpörgetéseket lehet kapni. Sosem foglalkoztam vele, de most olyan hangulatban voltam, hogy szinte kihívásnak éreztem: miért ne? Felhúzom a zoknit, legyek laza.
Meg sem álltam volna, ha nem üt be az első esőcsepp a tarkómon. Jó, ez nem igaz, mert bent ültem. De tényleg olyan érzésem támadt, mintha valami kívülről tolt volna. Beírtam a kulcsszót, és rátaláltam egy oldalra, ami pontosan úgy nézett ki, mint egy online játéktermek – a színek, a fények, az ígéretek. Nem hittem volna, hogy egy ilyen közel van hozzám, egészen pontosan a telefonomon. Felregisztráltam. Nem kért semmi bonyolultat, csak e-mailt és jelszót. Még a személyes adataimat sem firtatta, ami jólesően egyszerű volt. Aztán beírtam a bónuszkódot, amit Pisti említett. Hm. Kapcsoltam, hogy talán van valahol egy feltétel, de a lényeg az, hogy pár perc múlva ott voltam a játékfelületen, pontosan mínusz pénz nélkül, egy csomó ingyenes pörgetéssel a számlámon.
Nem az a típus vagyok, aki megőrül a nyereményektől. Még arra is emlékszem, amikor utoljára lottóztam, csak a kettes találatig jutottam, és azzal is boldog voltam. Így, amikor először megnyomtam azt a virtuális gombot, még csak arra gondoltam, hogy még öt percet elszórakoztatom magam, aztán megyek, és veszek egy pizzát. De a sors másként gondolta. A második pörgetésnél egy kisebb összeg jelent meg a nyereménysávban, ami annyira nem volt sok, de mégis egy hirtelen, kellemes melegség futott át rajtam. Ez az érzés egészen más, mint amikor egy új cipőt nézegetek online. Itt valami azonnali visszajelzés volt: a szerencséd, az időd, a döntésed állt össze egy kattintásba. Jólesően meglepő. A harmadik pörgetésnél feljebb ugrott a szám, és még én magam is elcsodálkoztam, mennyire tud örülni az ember ilyen apró dolgoknak. Nem nekifutottam, nem tekertem föl, hanem ott maradtam, mert kíváncsi lettem, meddig megy.
Közben persze jött a hétköznapi élet is. Zsófi tárcsázott, hogy menjek át, mert sütit sütött. Megmondtam neki, hogy most éppen egyedül ülök otthon, és ""valami új dolgot próbálok"". Hmm, igazából nem tudtam, hogyan mondjam el anélkül, hogy elbagatellizáljam. – Kaszinózom – vágtam ki a végén, és meglepő módon csak annyit válaszolt: – Aha, csak meg ne feledkezz az esti filmről. – Szóval semmi ítélkezés, semmi ""jaj, azt ne"". Úgy hangzott, mintha a szokásos hétköznapi hobbim lenne. Ez olyan szabadságot adott, hogy tovább játszottam, most már kisebb tétekkel, amiket az ingyenpörgetés nyereményéből tettem. Volt egy régóta álmom, mégpedig az, hogy megcsináljam a fürdőszobát, mert az csempe még mindig a 2000-es évek elejét idézi. Ahogy pillanatok alatt gyűlt a virtuális egyenlegem, eszembe jutott, hogy talán még a fürdőszobát is félre tudom tenni belőle, ha jól jönnek a körök. Nem vakul el az ember, inkább csak elkezd álmodozni – és ez az álmodozás adja az élmény igazi sava-borsát.
Aztán megütöttem egy kisebb, de jelentősnek érzett összeget, és szinte kiugrottam a bőrömből. Nem volt ez a hegyeket megmozgató jackpot, amitől az élet egyik napról a másikra megváltozik, hanem inkább egy kellemes pótlék, mint amikor kap a fizetés mellé az ember egy borítékkal. Még a kezem sem remegett, csak elégedetten mosolyogtam, és arra gondoltam, hogy ez a vasárnapi brunch tényleg megérdemelt. Közben persze nem csináltam semmi mást, csak ültem a kanapén, az eső verte az ablakot, és éreztem, hogy az unalom teljesen elillant. Olyan volt, mint egy kis vakáció a hétköznapokból, ahol a dolgok egyszerűek: jön a szerencse, vagy nem jön, de az időd úgyis folyik, és legalább ezt a folyást kellemesen töltöd ki.
Amikor a bónusz kódokról olvastam, persze eszembe jutott, hogy mennyi barátom szokta ajánlgatni, hogy regisztráljak, és ""nézzek körül"". Az egyik régebbi kollégám is mindig szavalt valami olyat, hogy a vavada promocios kod révén mindenki több pénzzel kezd, és ez tényleg igaznak tűnt. Most, hogy kipróbáltam, már értem, miért volt lelkes. Nem csak a pénzről van szó, hanem arról a lehetőségről, hogy a hétköznapok szürkeségét egy másfajta kalanddá alakíthatod. Persze tudom, hogy a szerencse nem tart örökké, és a lényeg a mértéktartás. Szóval felálltam, kitoltam a széket, és az ablakhoz sétáltam. Az eső még mindig szakadt, de valahogy kevésbé idegesített. A nyereményem nem volt hazudni való, talán még csak meg sem közelítette Zsófi havi kozmetikai költségeit, de mégis végigfutott a hátamon a jólét érzése.
Este aztán átmentem Zsófihoz, és a süti mellett elmeséltem neki, milyen délutánom volt. Meséltem a bónuszról, az első pörgetésekről, és persze a kis összegről, amit sikerült eltennem. Nem akartam nagy ügyet csinálni belőle, de ő kíváncsian kérdezett részleteket. – És ez most így mindennap meglesz? – kérdezte. Elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy számomra ez nem a mindennapok része, hanem egy olyan kellemes alkalom, amit csak akkor engedek meg magamnak, amikor tényleg nincs jobb program. Azt hiszem, sokan félnek attól, hogy az ember elveszíti a fejét, de ha tényleg csak szórakozásról van szó, akkor pont ugyanolyan, mint elmenni egy koncertre, vagy beülni egy kávézóba. Csak itt a kávé mellé feszültséget is kapsz, és ezt a feszültséget néha kifejezetten üdítőnek érzem.
Azóta talán háromszor játszottam. Mindig beírom a vavada promocios kodot, amikor újra kedvem támad, és valamiért mindig találok benne valamilyen bónuszt vagy visszatérítést. Nem hajszolom a bombát, nem rakom ki az összes fizetésemet, csak egy kicsivel dobom fel az olyan estéket, amikor amúgy is a semmi jelentette a terveimet. Igazából azt vettem észre, hogy az egészben a legnagyobb nyereség nem a pénz, hanem az az érzés,